Zor Duyguya Yakından Bakmak

Zor Duyguya Yakından Bakmak - Psk. Bilge Akarslan | Ulus - Etiler Psikolog

Zor duyguları atlatmaya çalışmak veya yok saymak yerine, ne hissettiğinize yakından bakmak ve ifade etmeye çalışmak daha iyileştiricidir.

Zor duygular kavramı başımıza gelenler karşısında hissettiğimiz ancak taşımakta zorlandığımız hisleri anlatır. Bu duyguların kendine has bir ağırlığı vardır ve atlatamayacağımızı hisseder, bizde yarattığı etkiyi tolere etmekte zorlanırız. Ruhsal olarak ideal olan bu duyguyla kalmak ve onu sakince işlemlemek de olsa, kimi zaman buna cesaret etmek korkutucu gelebilir. İçsel huzursuzluğu bir an önce geride bırakmak arzu edilir.

Kendiliğinden ortaya çıkan ilk tepki duygunun savuşturulmaya çalışılması şeklinde olur. Hislerin bilinçli bir şekilde farkındalığın dışında bırakılmaya çalışılması veya tamamen yok sayılması tekrarla denenir. Kişi dikkatini farklı bir konuya yöneltme, sıkıntı veren konunun üstünde durmama, zorlandığını inkar etme gibi yolları dener; alışkın olunan bu yollar işe yarıyor gibi görünür. Ancak, işlemlenmeyen duygu hep geri gelir. Gördüğünüzde tanıyacağınız şekilde olmaz bazen, farklı bir ilişkide veya farklı bir çatışmada ortaya çıkar. Karşılaştığınız durum karşısında hissettiğiniz korku, öfke ve hüznün konunun uyandıracağı duyguyla orantılı olmadığını fark ettiyseniz, bu duygu daha önce saklanmış ya da yok sayılmış bir duygunun bu yolla açığa çıkışıdır.

Bir kayıp, bir anlaşmazlık ya da ilişkisel bir mesele şüphesiz sizi zor duygularla bırakabilir. Aslında ruhsallık için doğal olan tepki de budur. Bu durumda, kaybın getirdiği yası, anlaşmazlığın getirdiği huzursuzluğu yaşamak yerine uzaklaştırmaya çalışmak yaşanarak atlatılması gereken zor duyguyu yalnızca ertelemek olur. Psikolojik iyilik hali için gerekli olan, zor duygunun yüzüne bakmak, ne hissettiğinizle yüzleşmek ve bu duygunun yarattığı etkiyi karşılamaktır. Bu yolculuğu yalnız yapmanın zor olduğu, bir rehbere ihtiyaç duyulan durumda; psikoterapist bu işlevi karşılar. Duygu hakkında konuşmak, ifade etmek, tekrar eden durumları fark etmek ve anlatırken yeniden duymak iyileştirici olur.