Öz Sevgi

Yalnızlık Hakkında - Psk. Bilge Akarslan | Ulus - Etiler Psikolog

Sağlıklı bir öz sevginin tanımı nedir?

Öz sevgi, kişinin kendi iyilik haline ve mutluluğuna odaklanması, kendini sevilmeye ve saygı duyulmaya değer bulmasıdır.

Öz sevgi eksikliğinin toplumsal ve bireysel boyuttaki nedenleri nelerdir?

Bireysel boyutta bakıldığında, kişinin kendini koşullara bağlı olarak sevme eğiliminden etkilendiği söylenebilir. Yapmış olmakla ilgili iyi hissetiğimiz bir eylemin ardından kendimizi olumlu duygular hatta somut nesnelerle ödüllendirirken; içsel olarak beklentilerimizi karşılayamadığımızda kendimizi acımasızca cezalandırırız.

Toplumsal boyutuna bakıldığında ise, kişinin topluluk içindeki rolünün öz değeri ile uyumlu olmaması bir tatminsizlik hali ile sonuçlanabilir.

Öz sevgi eksikliğinin belirtileri nelerdir?Öz sevgi eksikliği sosyal davranışları nasıl etkiler? Öz sevgi eksikliği beraberinde ne gibi problemler getirir?

Öz sevgi eksikliği bir çok farklı alanda kendine kıymet vermeme, hatta zarar verme, zarar gördüğünü fark etmeme gibi sonuçları olabilen koşulları çağırır.

Öz sevgi eksikliği olan kişi sürekli diğerlerinin ilgisine, dikkatine ve onayına ihtiyaç duyar. Çevresindekilerce alıngan olarak değerlendirilirler ve bu kişilerle ilişki yürütmek zorlu olduğundan bir süre sonra insanları kendilerinden uzaklaştırırlar. İlişkilerde ben-merkezci ve hep kendini haklı gören özellikleri nedeniyle fazlasıyla savunmacı olurlar ve sağlıklı ilişki kurmada zorlanırlar.

Diğerlerinin davranışlarını sürekli takip etme, hata yapmaktan korkma ve sürekli endişeli olma ile kendini gösteren aşırı hassasiyet izlenir. Kişi nasıl davranacağı, ne giyeceği ve ne söyleyeceği gibi konularda sürekli ipuçları araştırır ve gerçek benliğini ortaya koyamaz. Kendini ifade etme ve diğerleriyle etkin iletişim kurmada zorlanır ve bunun sonucunda duyulmadığını ve anlaşılmadığını hisseder.

Günlük hayatlarında her şeyin kusursuz yapılması gerektiğine dair pratikte anlamlı olmayan bir inanç barındırılar. Bu inançları sebebiyle sürekli kusurlu ve yetersiz hissettiklerinden düşük öz güven geliştirirler. Bunu kamufle etmek için de her zaman en iyi görünen ve en iyi performans gösteren olmaya gayret eder ve başarısızlıklardan diğerlerini sorumlu tutarlar. Özgüven eksikliğinin bir sonucu olarak gerçek istek ve arzularını ortaya koyamayan bu kişiler içsel olarak öfkeli olup, etrafları tarafından agresif-savunmacı olarak algılanırlar.

Bu durum yeme eğilimlerinde de kendini açlığın inkarı ve yemeyi reddetme şeklinde gösterir. Kilo almaya dair anlamlı olamayacak kadar aşırı korku, olumsuz veya çarpıtılmış beden imajı ve aşırı derecede egzersiz yapma ile ortaya konur.

Son olarak, kırılganlıklarını gizlemek için sürekli bir maske ile dolaşma ihtiyacı hisseden bu kişiler yaşadıkları sıkıntıları göstermemek için gerçek duygularını gizlerler.

-Sıklıkla birbirine karıştırılan öz sevgi ve bencillik arasındaki en önemli farklar nelerdir?
Öz sevgi kıyaslama yapmaksızın kendini sevmeyi, performansı ve başarılarıyla gurur duymayı ve kendinden emin olamamayı normalize eden bir yaklaşımken; bencillik kendini diğerleriyle karşılaştırarak üstün hissetmeye ve sürekli diğerlerinin onayını alma ihtiyacının varlığına işaret eder.

Öz sevgi kazanmak için ne yapmak gerekir? Önerilen pratikler ve uygulamalar var mıdır?

Öz sevgi kazanmak için bu konuda farkındalık geliştirmek faydalı olabilir. Önerilen pratikler arasında farklı kaynaklarda buna ilişkin hedefler belirlemek, kendi kişiliğini tanımaya çalışmak, bedene ilişkin çalışmaları günlük yaşam planlarına dahil etmek, doğayla bağlantınızı güçlü tutmak, meditasyon yapmak ve iç sesinizi duymayı ve dinlemeyi öğrenmek sayılabilir.